Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Roata Resurselor

“Roata Resurselor” (sau “Mandala Resurselor”): resursele umane universale

– este unul dintre instrumentele dezvoltate de psihoterapeutul Virginia Satir

– este un instrument util care ne ajuta sa vizualizam si sa intelegem ce suntem si ce putem face pentru a ne purta de grija.

Sinele nostru este compus din mai multe parti, fiecare din acestea avand nevoie sa fie ingrijita zi de zi pentru ca noi sa fim impliniti, sanatosi si fericiti. ”Daca neglijam sa implinim nevoile fiecarei parti, subconstientul nostru va cauta modalitati proprii care nu sunt totdeauna pe atat de sanatoase pe cat ne dorim.” – V. Satir

Eul fizic – corpul

”Orice “Eu” sta intr-un templu, intr-un trup. Cu toate acestea, multe persoane isi ignora corpurile pana cand apar simptome.” – V. Satir

Neputinta cuiva de a-si ingriji corpul provoaca dezechilibre care pot duce la tulburari ce afecteaza corpul, sentimentele, gandurile si actiunile.

Eul intelectual – partea de gandire care implica reguli, credinte, convingeri, planificare, partea care reflecta, care prelucreaza datele, analizeaza logic, emite concluzii.

Eul emotional

”Emotiile sunt semnalele interne prin care monitorizam ceea ce se intampla cu noi. Ele ofera culoare, textura si tonus vietii noastre. ” – V. Satir

Oamenii pot nega, distorsiona sau proiecta asupra altora ceea ce simt incercand sa castige acceptarea celorlalti sau incercand sa evite abuzul, respingerea, abandonul sau neglijarea.

Emotiile care sunt cenzurate, de cele mai multe ori ies la suprafata ca simptome fizice, emotionale, intelectuale, interpersonale etc.

Eul senzorial

Simturile noastre pot fi influentate, afectate de experientele trecute, de regulile familiale, de asteptari, sentimente cat si de dificultati fizice. (Ex. este foarte posibil sa distorsionam realitatea, daca simtim furie sau daca suntem obedienti regulii ”Nu privi!”)

Eul interactional

V. Satir considera ca deoarece ne-am nascut din alte doua persoane, suntem, din nastere relationali. Din moment ce ne-am nascut neajutorati si cu nevoi esentiale – hrana, grija, iubire, respect, precum si nevoia de a apartine, suntem intr-o pozitie vulnerabila in ceea ce priveste celelalte persoane semnificative.

Relatiile cu membrii familiei, care sunt conflictuale sau perturbate intr-un mod major, pot avea un efect profund negativ asupra abilitatii noastre de a relationa.

Eul nutritional

= solidele si lichidele ingerate. Ce introducem in corpurile noastre ne afecteaza bunastarea. Buna nutritie poate contribui la sanatatea noastra. Produsele alimentare si lichidele speciale pot ajuta un corp bolnav sa se faca mai bine sau un organism sanatos sa creasca si mai puternic.

Eul contextual

Culorile, sunetele, lumina, aerul, temperatura, formele, miscarea, spatiul si timpul. Sinele exista intr-un
context si calitatea contextului ne influenteaza, de asemenea.

Eul spiritual

Aici este adancimea relatiei noastre cu sensul vietii, sufletul, spiritul, forta vietii.

”Exista o forta care creeaza viata si care este de necontestat atunci cand ajungem sa o experimentam. Indiferent de cum numeste fiecare aceasta Forta, existenta noastra se bazeaza pe ea.” – V. Satir

Read previous post:
Analiza Tranzactionala

Este o „teorie a personalitatii si o psihoterapie sistematica centrata pe schimbarea si dezvoltarea personala„- definitie a I.T.A.A.  - Arii de...

Close