Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted on Oct 22, 2020 in Terapii autism

Kinetoterapia pentru copiii cu autism – cum poate aceasta sӑ fie eficientӑ

Kinetoterapia pentru copiii cu autism – cum poate aceasta sӑ fie eficientӑ

Prin autism se înțelege tulburarea de dezvoltare ce are ca efecte nedorite dificultățile de comunicare și de interacțiune socială, dar și comportamentele repetitive. Vorbim de un diagnostic greu pentru părinții ce îl aud, un diagnostic ca o greutate imensă pe umerii lor.

Studiile continue demonstrează că există modalități prin care tulburările de dezvoltare, de comunicare și interacțiune socială ale copiilor cu autism pot fi controlate, diminuate într-o anumită măsură. Printre terapiile ce oferă rezultate ȋn cazul copiilor cu autism se numără și kinetoterapia.

Kinetoterapeutii sunt o adevărată salvare pentru părinții copiilor cu autism

Cu cât autismul este identificat mai rapid, cu atât mai eficiente vor fi terapiile pentru diminuarea manifestărilor. Intervenția în cazul copiilor cu autism începe cu diagnosticarea precoce, urmată de intervenția terapeutică, logopedică și programele de kinetoterapie copii realizate timpuriu.

Chiar dacă nu a fost pus încă niciun diagnostic, părinților le este recomandat să se prezinte la o evaluare kinetoterapeutică dacă cei mici nu prezintă bazele mișcărilor pentru vârsta la care au ajuns. Aceștia trebuie să fie atenți la actul motric al copiilor, dar și la gestul motric. De asemenea, sunt recomandate spre a fi analizate acțiunile, activitățile, motricitatea și mișcările copiilor.

Cum poate ajuta kinetoterapia copiii cu autism? Un kinetoterapeut, cel care va desfășura ședințele de kinetoterapie, folosește un plan de activități fizice adaptate în funcție de etapa de dezvoltare motorie a copilului. Bineînțeles, planul poate fi construit și după nevoile copilului pe care kinetoterapeutul le observă în timpul ședințelor de kinetoterapie.

Programul de exerciții fizice început cu kinetoterapeutul în cadru centrului este recomandat spre a fi continuat acasă de către părinți. În acest fel, șansele de remediere a deficiențelor cresc considerabil.

Kinetoterapeutul este responsabil și de integrarea deficiențelor pe care copiii cu autism le prezintă într-un circuit personalizat. În acest fel, cei mici vor învăța să lucreze și să colaboreze din plăcere, în niciun caz din obligație.

Rolul kinetoterapiei în autism

Există o serie de sarcini ale căror îndeplinire se urmărește prin kinetoterapie. Amintim aici de menținerea și corectarea posturii și a aliniamentului corporal, dar și de creșterea mobilității articulare. De asemenea, kinetoterapeutul va urmări și ca cei mici să dobândească rezistență musculară, dar și menținerea forței musculare. Coordonarea, controlul și echilibrul individual sunt alte task-uri ce trebuie îndeplinite prin intermediul kinetoterapiei.

468 ad
Read previous post:
Autismul poate fi detectat la nastere cu un simplu test

Autismul poate fi detectat de la nastere printr-un simplu test, acum disponibil si in Romania. Grupul ESPERITE lanseaza testul REALITY,...

Close