Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Introducere in dezvoltarea personala

Introducere in dezvoltarea personala

Rolul si responsabilitatile Consilierului pentru dezvoltare personala

Consilierea este un proces complex ce cuprinde o arie foarte larga de interventii care impun o pregatire profesionala de specialitate. Mai specific, termenul de consiliere descrie relatia interumana de ajutor dintre o persoana specializata, consilierul si o alta persoana care solicita asistenta de specialitate, clientul (Egan, 1990). Relatia dintre consilier si persoana consiliata este una de alianta, de participare si colaborare reciproca. (Ivey, 1994)

Exista mai multe tipuri de consiliere, printre care si consilierea pentru dezvoltare personala. Aceasta reprezinta formarea de abilitati si atitudini care permit o functionare optima personala si sociala flexibila si eficienta in scopul atingerii starii de bine

Autocunoasterea si acceptarea de sine sunt variabile fundamentale in functionarea si adaptarea optima la mediul social, in mentinerea sanatatii mentale si emotionale. Cunoasterea de sine se dezvolta odata cu varsta si cu experienta prin care trecem si este un proces cognitiv, afectiv si motivational individual, dar care suporta influente puternice de mediu.

Dezvoltarea personala reprezinta cumulul activitatilor care imbunatatesc constientizarea si identitatea, dezvolta talentele si potentialul uman, imbunatatesc calitatea vietii personale si profesionale si contribuie la realizarea obiectivelor si aspiratiilor proprii. una dintre aceste activitati este si participarea la sesiunile de consiliere pentru dezvoltare personala in cadrul carora descoperim cine suntem cu adevarat, intram in contact cu propriile noastre resurse si ajungem exact acolo unde ne dorim si putem ajunge. iar rolul facilitatorului acestei experiente interesante si unice ii revine consilierului pentru dezvoltare personala.

Cunoscut si sub denumirea de “self help” sau “evolutie personala”, conceptul de dezvoltare personala include si activiti formale sau informale pentru a dezvolta in altii roluri precum cel de profesor, ghid, consilier, manager, coach sau mentor.

Consilierul pentru dezvoltare personala este un specialist care lucreaza cu persoane sanatoase din punct de vedere psihic, care au nevoie sa exploreze sau sa depaseasca diverse stari sau situatii cu care se confrunta in evolutia personala si profesionala, valorificand si dezvoltand resursele si potentialul propriu.

Consilierul pentru dezvoltare personala stimuleaza identificarea si alegerea solutiei optime de catre fiecare client pentru sine insusi, pentru diminuarea nivelului de stres, inlaturarea confuziei, tensiunilor acumulate si a blocajelor temporare induse in evolutia personala si profesionala pe unul sau mai multe planuri.

Interventia specializata a consilierului pentru dezvoltare personala consta in insotirea, sustinerea si incurajarea interlocutorilor, prin intermediul unor tehnici si instrumente specifice, in vederea sondarii si relevarii propriilor capacitati si resurse si a constientizarii punctelor critice din existenta proprie si a posibilitatilor de depasire a situatiilor neconvenabile intr-o maniera particularizata si non-directiva.

Activitatea consilierului pentru dezvoltare personala este distincta fata de activitatile de psihoterapie, psihiatrie, consiliere psihologica, prin prisma intensitatii si complexitatii scazute a problematicii clientilor si a instrumentelor sau tehnicilor specifice de lucru, care se bazeaza pe non-directivitate.

Read previous post:
Tematicile Cursului Consilier pt Dezvoltare Personala

Consilier pentru dezvoltare personala, consilierea, autocunoastere, Imaginea de sine, Stima de sine, inteligenta emotionala, Cele trei stari ale Eului- Eric...

Close