Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Curba schimbarii

Curba schimbarii (Elisabeth Kübler-Ross)

Psihologa elvetiana Elisabeth Kübler-Ross adezvoltat conceptul curbei schimbarii, care descrie atitudinile succesive pe care majoritatea persoanelor le adopta atunci cand se afla in fata unei schimbari.

Faza 1: Negarea

– Un mecanism de aparare impotriva schimbarii,ignorand-o sau rememorand vremuri trecute de confort si de siguranta. Atitudini specifice acestei etape: evitarea, speranta fara nicio initiativa,ocuparea doar cu activitatile rutiniere, indiferentacalm aparent.

Faza 2: Rezistenta

– revolta si rezistenta deoarece schimbarea e resimtita si perceputa ca pe o amenintare in fata careia simtim furie, neincredere si nesiguranta.

Faza 3: Explorarea

– se schimba modul de a percepe schimbarea;este perceputa ca o oportunitate si in acest fel, incepe etapa de explorare, cand incepem acceptam ca schimbarea este importanta si necesara, cand incepem sa ne gandim la ce putem face si ce puteri, resurse avem pentru a infrunta schimbarea.

Faza 4: Mobilizarea, angajamentul

– incepe atunci cand hotaram sa acceptam si sa integram schimbarea si suntem capabili sa functionam eficient in noile circumstante. Ne simtim mai productivi si emotiile pe care le avem sunt de usurare, realizare si crestere in urma schimbarii.

Read previous post:
Comunicarea

Este procesul prin care se transmit informatii de la emitator la receptor, prin utilizarea unui sistem de semne si simboluri.Comunicarea...

Close