Copilul cu autism identifica obiecte (receptiv si expresiv)
Program terapie ABA
Copilul cu autism identifica obiecte
(receptiv şi expresiv)
• Procedura:
1. Identifică obiectele – plasaţi obiectul (obiectele) pe masă în faţa copilului cu autism. Asiguraţi-vă că este atent şi daţi comanda “Dă-mi_ (numele obiectului)”. Ajutaţi-l pe copilul cu autism să vă dea obiectul şi recompensaţi răspunsul. Diminuaţi prompt-ul treptat, de-a lungul sesiunilor de învăţare. Recompensaţi răspunsurile care sunt date cu cel mai scăzut nivel de prompt. În final, recompensaţi numai răspunsurile corecte, date fără prompt.
2. Numeşte obiectele – pe scaun, în faţa copilului cu autism. Asiguraţi-vă că este atent şi arătaţi-i un obiect. Spuneţi “Ce este?”. Ajutaţi-l pe copilul cu autism să numească obiectul şi recompensaţi răspunsul. Diminuaţi prompt-ul treptat, de-a lungul sesiunilor de învăţare. Recompensaţi răspunsurile care sunt date cu cel mai scăzut nivel de prompt. În final, recompensaţi numai răspunsurile corecte, date fără prompt.
• Materiale: obiecte
• Cerinţe:
1. Potriveşte obiectele identice
2. Îndeplineşte 15 comenzi simple
3. Imită sunete şi cuvinte simple
• Sugestii privind promting-ul:
1. Ghidaţi-l fizic pe copil să vă înmânze obiectul
2. Modelaţi denumirea obiectului
Comanda Răspuns
1. “Dă-mi _”
2. “Ce este?” 1. Dă obiectul corect
2. Denumeşte obiectul Data introducerii Data masterării
Sugestii utile: alegeţi obiectele relevante pentru copilul cu autism. De exemplu, dacă copilul cu autism preferă anumite jucării, folosiţi-le pe acestea ca prime obiecte de introdus în program. Denumirea primelor câteva obiecte trebuie să sune diferit. În cazul în care copilul cu autism are dificultăţi în a învăţa receptiv obiectele, încercaţi să-i daţi comenzi relative la obiecte (de exemplu, “Ia şerveţelul” şi “Aruncă mingea”). Treptat, mutaţi obiectele mai aproape unul de altul şi schimbaţi comanda în “Dă-mi şerveţelul” şi “Dă-mi mingea.”