Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Autocunoastere in vederea dezvoltarii personale

Autocunoasterea te ajuta sa iti dezvolti, in primul rand propriul potential, sa-ti identifici piedicile, dar si resursele si posibilitatile de realizare. Aceste etape se pot realiza atunci cand acorzi timp dezvoltarii relatiilor tale cu cei din jurul tau, atunci cand identifici ce este cu adevarat important pentru tine si atunci cand iti mentii un echilibru interior. Imediat ce iti vei stabili aceste lucruri, solutiile vor veni de la sine chiar si in cele mai dificile momente.

Autocunoasterea te ajuta: sa iti recunosti unicitatea ca individ, sa identifici mijloace de a face fata cu succes situatiilor zilnice cu care te confrunti, sa afli mai multe despre tine insuti. Iti poti cunoaste astfel valorile, comportamentele, reactiile in anumite situatii si poti invata cum sa iti folosesti eficient resursele de care dispui, astfel incat sa utilizezi mai bine timpul, sa comunici eficient si sa faci fata conflictelor.

Cel mai important aspect este dezvoltarea personala ce creeaza conceptul de sine, ea fiind benefica si necesara pentru a activa potentialul interior, astfel incat sa atingi succesul pe care il doresti. Autocunoasterea se poate imbunatati prin formarea obisnuintei de a ne observa comportamentele, modalitatea de a interactiona cu cei din jur, de a actiona si de a reactiona in diferite situatii. De asemenea este important sa ne dezvoltam capacitatea de a ne constientiza propriile ganduri, emotii, sentimente, motivatii. Nu trebuie sa neglijam importanta informatiilor verbale si nonverbale primite de la cei din jur si mai ales importanta opiniilor persoanelor semnificative pentru noi. Autocunoasterea reprezinta un proces de explorare a punctelor tari si punctelor slabe a emotiilor, abilitatilor, motivatiilor, credintelor, in urma careia rezulta imaginea de sine.

Imaginea de sine reprezinta modul in care o persoana isi percepe propriile caracteristici fizice, cognitive, emotionale, sociale si spirituale : eul actual – perceptia caracteristicilor la un moment dat (eul fizic, eul cognitiv, eul emotional, eul social, eul spiritual), eul ideal – reprezentarea mentala a ceea ce ar dori sa fie, eul viitor – reprezentarea mentala a ceea ce vrea sa devina in viitor, folosind resursele prezente. Este expresia concretizata a modului in care se vede o persoana sau se reprezinta pe sine. Imaginea de sine se refera la perspectiva individuala asupra propriei personalitati. Formarea imaginii de sine consta in primul rand intr-o constructie subiectiva. Ea sta la baza reactiilor, comportamentelor si actiunilor noastre. Imaginea este expresia propriilor noastre convingeri. Toate convingerile sunt formate la randul lor din sentimente, succese, esecuri, experiente trecute si sedimentate in mintea noastra. Din toate aceste lucruri se naste imaginea de sine-cea care ne poate propulsa inspre atingerea propriului potential sau cea care ne poate trage inapoi si tintui la un nivel cu mult sub potentialul nostru.

Stima de sine reprezinta felul in care ne evaluam imaginea de sine, si in baza careia ne consideram persoane valoroase sau mai putin valoroase. Stima de sine poate fi dezvoltata prin crearea unor oportunitati de succes, suport social, dezvoltarea abilitatilor de comunicare, dezvoltarea relatiilor armonioase, identificarea unor modalitati adecvate de exprimare emotionala, acceptarea neconditionata

Increderea in sine depinde mai mult de capacitatea noastra de a face anumite lucruri, in timp ce stima de sine reprezinta rezultatul unei autoevaluari. Se sprijina pe rezultate concrete obtinute in trecut, pe experientele reale pe care o persoana le-a trait si care-i permit sa prezica rezultatele la care se asteapta in viitor. Ea se bazeaza pe constientizarea propriilor cunostinte si
competente intr-un anumit domeniu, pe rezultatele pozitive obtinute anterior.

Respectul fata de sine este capacitatea unei persoane de a se privi in mod pozitiv, de a-si cunoaste puterile si limitele personale, dar si a zonelor in care se mai pot aduce imbunatatiri. Cand oamenii se simt bine si impacati cu ceea ce sunt si cu ceea ce au obtinut , sunt capabili sa ia decizii sanatoase si constructive. Un respect ridicat fata de sine iti aduce liniste interioara.

Read previous post:
Abilitatile consilierului pentru dezvoltare personala

Abilitatile de consiliere au un rol important atat in etapa de evaluare cat si in cea de interventie (Yvey, 1994)....

Close