Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Analiza Tranzactionala

Este o „teorie a personalitatii si o psihoterapie sistematica centrata pe schimbarea si dezvoltarea personala„- definitie a I.T.A.A.

 – Arii de aplicare: Clinic, Educational, Organizational, Consiliere
 – Principiile A.T.

A.T. se bazeaza pe un numar de principii filosofice care sunt afirmatii privind oamenii, viata si obiectivele (scopul) schimbarii:

 • Oamenii sunt OK.
 • Toti oamenii au capacitatea de a gandi.
 • Oamenii decid asupra destinului lor si aceste decizii pot fi schimbate.

– Starile EU-lui

O stare a Eu-lui descrie un set de trairi, ganduri si comportamente interconectate.

 • Sunt in starea Eu-lui Copil de fiecare data cand ma comport, gandesc si simt in acelasi fel ca atunci cand eram copil.
 • Sunt in starea Eu-lui Parinte de fiecare data cand ma comport, gandesc si simt in acelasi fel ca parintii mei (sau figurile parentale cunoscute mie).
 • Sunt in starea Eu-lui Adult de fiecare data cand ma comport, gandesc si simt in modalitati care sunt raspunsuri directe la ceea ce se intampla aici si acum.

– Injonctiuni

= sunt mesaje din starea Eului-Copil a parintelui, izvorate din circumstantele propriilor suferinte: nefericire, anxietate, dezamagire, furie, frustrare, dorinte secrete.

Mesajele interpretate de copil sunt cristalizate in jurul a 12 teme numite injonctiuni – mesaje cu caracter constrangator (care interzic). – Goulding&Goulding (1976)

Nu exista!

Nu fi tu insuti! (fata/baiat)

Nu fi copil!

Nu te maturiza!

Nu reusi!

Nu actiona!

Nu fi important!

Nu te amesteca cu ceilalti!

Pastreaza distanta!= Nu te apropia!

Fii bolnav! = Nu fi sanatos, bine!

Nu gandi!

Nu simti!

– Devize (drivere)– Taibi Kahler

= reprezinta programe inconstient instalate (de catre familie, societate etc). Ele sunt transmise din starea de Eu-Parinte a figurilor parentale, semnificative din preajma copilului, pentru a modela Eul-Copil Adaptat al acestuia.

In acelasi timp, aceste mesaje se inscriu si in Eul-Parinte al copilului, astfel ca acesta le va retransmite propriilor copii.

 • Fii perfect!
 • Fa placere celorlalti!
 • Straduieste-te!
 • Fii puternic!  
 • Grabeste-te!

Permisiuni:

Fii perfect! – Esti suficient de bun asa cum esti!

Fa placere celorlalti! – Ofera-ti placere!

Fii puternic! – Fii deschis si exprima-ti nevoile!

Straduieste-te! – Actioneaza!

Grabeste-te! – Acorda-ti timp!

– Atitudinile de viata

ansamblul de credinte fundamentale pecare o persoana le are despre sine si despre altii si pe care il utilizeaza pentru a-si justifica deciziile si comportamentul.

Eu sunt OK-Tu esti OK – este o pozitie sanatoasa care sta la baza unui scenariu castigator. Copilul decide ca el si parintii lui merita sa fie iubiti si sunt demni de incredere, iar perspectiva este extinsa apoi la oameni in general.

Eu nu
sunt OK-Tu esti OK
 – este pozitia celor care se instaleaza rapid in rolul de victima, aleg trairile emotionale negative si comportamentele repetitive pentru ”confirmare”; pot fi dependenti, au nevoie sa fie dirijati sau duc o viata banala.

Eu sunt OK-Tu nu esti OK – este o atitudine de viata aroganta care conduce frecvent la conflicte. Pentru persoanele cu aceasta atitudine, atingerea unei intimitati reale este cu adevarat imposibila; dominarea, dispretuirea, judecarea celorlalti nu lasa loc afectiunii si caldurii umane.

Eu nu sunt OK-Tu nu esti OK – este atitudinea care fundamenteaza scenariile lipsite de succes. Adultul are un comportament care respinge si, ca urmare, chiar este respins.

– Scenariul de viata

=”Un plan de viata construit in copilarie, sub influenta parintilor si intarit de acestia, justificat de evenimente ulterioare si culminand intr-o alternativa aleasa” – Eric Berne, ”Ce spui dupa Buna ziua?” Inceputurile acestui plan nu se mai afla in spatiul psihologic al memoriei constiente. Ca adulti, ne putem trai propria poveste fara sa fim constienti de acest lucru. In cadrul scenariului simtim siguranta familiarului; de aceea, sub stres, alegem aceasta aparenta siguranta a lumii cunoscute, decat sa infruntam teama de necunoscut.

Scenariile se construiesc sub influenta modelarii, atribuirii, devizelor si injonctiunilor.

– Stiluri regizorale (T. Kahler)

Indiferent de varsta, sex, nivel de instruire sau apartenenta culturala, exista 6 stiluri regizorale prin care oamenii isi monteaza propriile scenarii, in jurul unor cuvinte cheie:

 • Pana (until)
 • Dupa(after)
 • Niciodata (never)
 • Intotdeauna (always)
 • Aproape (almost)
 • Fara final (open-ended)

Relatia devize-stiluri regizorale:

Deviza Stilul regizoral
Fii perfect + Grabeste-te Pana
Fa placere celorlalti Dupa
Fii puternic Niciodata
Straduieste-te Intotdeauna
Fa placere celorlalti + Straduieste-te Aproape
Fa placere celorlalti + Fii perfect Fara final

Pentru a ne realiza pe deplin potentialul de oameni maturi, avem nevoie sa ne reactualizam strategiile stabilite in copilarie, de raspuns in fata vietii. In acest scop este benefic sa iesim din scenariul de viata pentru a ne castiga autonomia, folosind la maxim resursele de adulti pe care le detinem: constienta, spontaneitatea si capacitatea pentru intimitate.

– Triunghiul dramatic (Stephen Karpman)

Persecutorul– opereaza de pe pozitia „Eu sunt OK – Tu nu esti OK”. Cei care se comporta in acest mod sunt de obicei chitibusari, extrem de critici si abia asteapta sa poata spune cuiva: „team prins”. In relatia cu acesta, ceilalti se simt tratati ca niste copii mici si prosti.

Victima – opereaza de pe pozitia „Eu nu sunt OK–Tu esti Ok”. Aceasta atitudine determina un comportament care ii provoaca pe ceilalti sa-l persecute verbal, non-verbal, emotional sau fizic.

Salvatorul – opereaza, ca si persecutorul, de pe o
pozitie „Eu sunt OK – Tu nu esti OK”, dar pentru ca el simte o puternica nevoie de a se sti necesar. Multi oameni se plaseaza pe pozitia Salvatorului, preluand responsabilitatile si sarcinile altora si ajungand in criza de timp pentru propriile lor indatoriri. Ori de cate ori se intampla asa, ei sfarsesc prin a deveni Victime.

Read previous post:
Curba schimbarii

Curba schimbarii (Elisabeth Kübler-Ross) Psihologa elvetiana Elisabeth Kübler-Ross adezvoltat conceptul curbei schimbarii, care descrie atitudinile succesive pe care majoritatea persoanelor le adopta...

Close