Pages Menu
TwitterFacebook
Categories Menu

Posted on Jan 6, 2017 in Social, Uncategorized

Proiect cu ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII și ORGANIZAȚIA AUTISM SPEAKS SUA

Proiect cu ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII și ORGANIZAȚIA AUTISM SPEAKS SUA

La Palatul Parlamentului, a avut loc Conferința de deschidere a Proiectului ”Parent Skills Training Program”, program elaborat de Organizația Autism Speaks în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății. Cu această ocazie, astăzi, deputatul PSD Cristina Nichita, prin implicarea sa directă în derularea proiectului, a vorbit presei despre beneficiile pe care acest program le va oferi copiilor diagnosticați cu autism și familiilor acestora.

 

La conferință au fost prezenți doamna Jane Thompson – specialistă în educația timpurie a copiilor și soția însărcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA la București; Andy Shih – Vicepreședintele Organizației Autism Speaks SUA; domnul Mircea Dumitru – Ministrul Educației, domnul Mihai Aniței – Președintele Colegiului Psihologilor din România, doamna Ileana Mihaela Botezat-Antonescu – Directoarea Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog și domnul Mihai Tomescu – Președintele Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități.

 

Proiectul se va desfășura în România pe parcursul unui an, fiind finanțat prin intermediul Asociației Autism Speaks SUA și Organizația Mondială a Sănătății. Programul va fi adaptat culturii românești, limbii, structurii și nevoilor comunității. În prima etapă, Andy Shih va forma un număr de psihologi din ONG-urile din domeniul autismului, din fiecare regiune a țării. Odată formați, aceștia, la rândul lor, vor crea echipe de specialiști  care se vor întâlni cu părinții copiilor cu autism din toată țara pentru a pune la punct o strategie şi pentru a-i învăţa tehnicile cele mai potrivite care să le permită să se implice în terapia și procesul de reabilitare a copiilor lor. Studiile recente arată că această tehnică este cel mai eficient mijloc de susţinere pentru progresul şi bunăstarea copilului cu autism.

Venirea domnului Andy Shih se datorează diligențelor întreprinse de doamna Jane Thompson, personalitate a cărei reputație este internațională. La rândul său, Andy Shih are o experiență impresionantă în activitățile de conștientizare, cercetare și dezvoltare de servicii pentru persoanele cu autism.

 

Este extrem de importantă acordarea suportului pentru familii și consilierea părinților în comunitatea din care provin. Acesta este cel mai important pas spre schimbarea mentalităților și schimbarea unui sistem. Ne dorim ca împreună să putem îmbunătăți viața copiilor aflați în dificultate și a familiilor lor. În întreaga mea existență, am văzut că cele mai mari schimbări au fost făcute de mamele cu adevărat motivate”, a punctat Jane Thompson, specialistă în educația timpurie a copiilor.

 

Proiectul ”Parent Skills Training Program” a fost pus în aplicare în țări din întreaga lume, cu rezultate foarte bune pentru copiii cu întârzieri și tulburări de dezvoltare. Autism Speaks în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății au luat decizia de a coopera pentru a face ca acest program să fie disponibil comunității globale. Pentru ca programul să fie fezabil și eficient trebuie să învățăm de la părțile interesate de pretutindeni din lume. De asemenea, este absolut necesară implicarea tuturor structurilor guvernamentale, locale, profesionale, până la nivelul societății civile și a familiilor în sine”, a subliniat Andy Shih, Vicepreședintele Organizației Autism Speaks SUA.

Ca susținătoare și promotoare a drepturilor persoanelor cu dizabilități și a integrării lor în societate, m-am implicat, în ultimii ani, în toate activitățile sociale, politice și legislative privitoare la conștientizarea acestui fenomen, iar această inițiativă o consider extrem de importantă pentru familiile și profesioniștii din domeniul autismului. Cred cu tărie că persoanele diagnosticate cu autism au nevoie de o abordare integrată, doarece nevoile lor sunt mereu diferite. Astfel, prin implicarea directă a părinților în terapia copilului cu autism, evoluția și rezultatele copiilor diagnosticaţi cu autism sunt incomparabil mai bune atunci când părinții sunt parte a procesului de terapie și reabilitare. Știu că nu putem obține nimic fără mari eforturi și că principala cauză a încetinirii, uneori chiar a reculului, este dificultatea modificării mentalităților. Aceasta este, cred, o dificultate în evoluție pe plan mondial. Mulțumesc domnului Florin Iordache – Președintele Camerei Deputaților, pentru tot suportul oferit în organizarea acestei conferințe. Este datoria noastră, a social-democraților, să promovăm proiectele pentru comunitate, care au ca principal obiectiv îmbunătățirea calității vieții persoanelor aflate în situații dificilea declarat deputatul PSD de Iași, Cristina Nichita.

468 ad
Read previous post:
IN SPRIJINUL COPIILOR CU AUTISM

Glenn Gameson – Burrows este tatăl a trei copii. Cel mai mic copil  este o fetiță ȋn vȃrstă de doi...

Close